Naar inhoud

Woontip 3: Energievreters en sluipverbruik

Wonen
Een gemiddeld Vlaams gezin van 3 personen verbruikt zo’n 3.500 Kwh per jaar aan elektriciteit. Het aantal gezinsleden, je gewoontes en comfortwensen, elektrische toestellen, deze zaken hebben allemaal een invloed op je totaalverbruik.
En wie met elektriciteit verwarmt heeft doorgaans een veel hoger verbruik. Wist je dat een gemiddelde Vlaams gezin jaarlijks onnodig tot wel 150 euro weggeeft? De grote schuldigen zijn een aantal energievreters en sluipverbruikers.Enkele voorbeelden van mogelijke grootverbruikers in huis, zeker als deze toestellen al wat ouder zijn:
  • Koelkast / diepvriezer: een oude koelkast kan wel 148,5 euro per jaar aan elektriciteit kosten, een oude diepvries 97,2 euro. Een Amerikaanse koelkast kost gemiddeld zo'n 135 euro per jaar voor z’n verbruik. Het energielabel van een koelkast of vriezer geeft veel verwarring, omdat het gerelateerd is aan het verbruik per liter. Kijk dus niet alleen naar A, A+ of A++ maar ook naar de benodigde ruimte. Hoe kleiner, hoe zuiniger.
  • Wasmachines zijn groter en zuiniger geworden. Wie een moderne trommel van 8 of 9 kilo weet te vullen, zal tot drie keer minder energie verbruiken en 20% minder water. Voor kleine huishoudens is het waarschijnlijk voordeliger om een 6 kilo-machine te gebruiken.
  • Een energiezuinige droogkast kost zo’n 64 euro per jaar aan elektriciteit.
  • Een plasma-TV kost zo’n 22 euro per jaar. De nieuwe generatie LCD- of Led-TV’s verbruiken maar de helft. Maar let er op dat een groter scherm van 150 cm de helft meer energie verbruikt dan een kleiner scherm van 80 cm.
  • We spenderen jaarlijks gemiddeld 146 euro aan elektriciteit voor verlichting. Ook je verlichting kan je een stuk energiezuiniger maken door een overschakeling naar LED verlichting. Er volgt nog een woontip over de overschakeling naar LED verlichting.
  • Een elektrische boiler van meer dan 20 liter kost voor een gemiddeld huishouden ruim 486 euro per jaar aan elektriciteit. De waterbesparing die een keukenboiler oplevert weegt niet op tegen de extra energie en kosten die hij veroorzaakt. Een mogelijk alternatief is je CV-ketel dichter bij de aftappunten plaatsen en eventueel een zonneboiler eraan koppelen.
  • Ook een waterbed, een aquarium en een vijverpomp zijn grootverbruikers die op jaarbasis de elektriciteitsfactuur flink verhogen.

Sluipverbruik

Let ten slotte ook op sluipverbruikers. Dit zijn toestellen die ook stroom verbruiken als ze niet actief zijn. En in onze moderne maatschappij zijn deze in bijna elke woning talrijk aanwezig. Je televisie, je computer, je tablet, je wifimodem, digiboxen … . Al deze toestellen verbruiken ook energie als ze niet actief zijn. Vele moderne toestellen hebben geen uitknop en blijven continu stand-by staan. Al deze toestellen gezamenlijk achter een stekkerdoos met aan-uitknop schakelen is een goede oplossing.

Wil je je eigen energieverbruik vergelijken met dat van een gemiddeld gezin? Doe de test op eandis.zetjewoningopdekaart.be of neem een kijkje op www.energievreters.be
Ligt je verbruik te hoog en weet je niet waarom? Schrijf je in voor gratis begeleiding door een vrijwillige energiemeester via het e-formulier op www.kempen2020.be/huisbezoek. Geen internet? Bel dan naar Kamp C op 014-27 96 50 en laat je inschrijven.

Datum van het bericht: maandag 29 januari 2018